Studiesenteret tatt med i ny Stortingsmelding!
Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland la nylig fram Stortingsmeldingen om høyere yrkesfaglig utdanning. Meld. St. 11 “Fagfolk for en ny tid - med høyere yrkesfaglig utdanning”.
Det er med stolthet vi registrerer at Lister Kompetanse er tatt med i Stortingsmeldingen som et eksempel på et studiesenter som tilrettelegger for desentraliserte og fleksible utdanninger på universitets- og fagskolenivå i sin region.
Studiesenteret har pr. i dag nesten 300 studenter på ulike studier, 3 profesjons-utdanninger og 9 fagskoleutdanninger.
Høsten 2025 starter vi blant annet opp med nytt kull i sykepleie, digital ingeniørutdanning og 9-10 ulike fagskolestudier, og vi er i full gang med å rekruttere nye studenter.
Kopi av teksten i Stortingsmeldingen.
Boks 5.5 Studiesenteret Lister Kompetanse
Studiesenteret Lister Kompetanse er et eksempel på et studiesenter som tilrettelegger for desentraliserte og fleksible utdanninger på universitet-, høyskole- og fagskolenivå i sin region. Studiesenteret har sin virksomhet i Lister-regionen, som består av kommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal. Disse seks kommunene jobber operativt og strategisk gjennom ordningen «Listersamarbeidet», som Lister Kompetanse er og skal fortsette å være en viktig del av. Lister Kompetanse er 50 prosent eid av disse kommunene, mens resten av selskapet er eid av Agder fylkeskommune.
Kilde: Kommunal- og distriktsdepartementet
Studiesentre
Studiesentrene spiller en rolle for utdanning og kompetanseheving lokalt og regionalt. For å legge til rette for fleksible utdanningstilbud har regjeringen satset på studiesentre. Studiesenter er en betegnelse som ofte brukes om lokale aktører som koordinerer og legger til rette for utdanningstilbud lokalt. Også andre betegnelser, som kompetansesenter, utdanningssenter, karrieresenter og ressurssenter, blir brukt. Studiesentrene kan ikke selv stå som ansvarlig for høyere yrkesfaglig utdanning eller høyere utdanning. Det kan kun fagskoler, høyskoler og universiteter. Studiesentrene legger til rette for utdanning og er avhengige av å samarbeide med en institusjon som tilbyr utdanningstilbud.
Studiesentrene er etablert etter lokale eller regionale initiativ med mål om å bedre tilgangen på kompetent arbeidskraft i arbeidslivet. Studiesentrene varierer i eierskap, lokalisering, størrelse, finansering og målgruppe. Den statlige delen av finansieringen til studiesentrene overføres fra Kunnskapsdepartementet til Kommunal- og distriktsdepartementet fra 2025. Finansieringen inngår i kapittel 553, post 60 Tilgang på kompetent arbeidskraft, og skal ses mer i sammenheng med fylkeskommunenes mobilisering og tilrettelegging for utdannings- og kompetanseutvikling lokalt, inkludert for personer som står utenfor arbeidslivet. Midlene forvaltes av fylkeskommunene ut fra en helhetlig forståelse av regionale kompetansebehov. Støtten til studiesentrene skal fortsatt være søknadsbasert.